FAQ Trægulv

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om Trægulve

Vi vil rigtig gerne hjælpe og besvare spørgsmål – også når telefonen er lukket. Derfor har vi oprettet denne side med nogle af de hyppigste spørgsmål  i forbindelse med køb, etablering og vedligeholdelse af Nyt Trægulv.  

Valg af trægulv

Ved at vælge et trægulv, byder du et stykke af naturen indenfor. Et trægulv er altid rart og behageligt at gå på og har en naturlig varme, uanset hvilken træsort eller gulvtype du beslutter dig for. 

Træets hårdhed gør et trægulv modstandsdygtigt mod slid og med den rigtige vedligeholdelse, har du et flot gulv i mange år.

Træ er et naturprodukt og en genanvendelig ressource, endvidere kan man ved behandling af trægulve undgå brug af skrappe kemikalier. 

Du kan vælge mellem mange forskellige mønstre og udtryk for gulvet. De forskellige træsorter og behandlinger giver dig mulighed for, at vælge det udseende og den farve der passer til netop din bolig. 

Sammenlignet med andre gulvtyper er et trægulv let at arbejde med. Håndtering og lægning af de fleste trægulve er nemt og uden gener for sundheden. Fordelen er klar, hvad enten du gør-det-selv eller overlader arbejdet til håndværkere.

I modsætning til et gulvtæppe er trægulve rengøringsvenlige, da snavs og skidt ikke trækker ned i et trægulv. Dette gør samtidig trægulvet allergivenligt.

Se de forskellige slags trægulve her.

Om du skal vælge lak eller olie er helt klart en smagssag. Der er fordele og ulemper ved begge behandlingstyper. Et lakeret trægulv kræver stort set ingen vedligeholdelse. Det skal vaskes i sæbe beregnet til lakerede trægulve efter behov, men ikke oftere end 1 gang om ugen. Den lakerede overflade er stærk og forholdsvis modstandsdygtig overfor ridser. Men de ridser der opstår, kan man ikke lige fjerne selv. Det kræver professionel hjælp og udstyr at slibe et lakeret gulv ned og give det ny lak. 

Et olieret trægulv kræver jævnligt vedligeholdelse, da det typisk skal olieres en gang om året.  Det afhænger dog af, hvor meget slid, der er på gulvet og fugtigheden i det rum hvor gulvet ligger. En god tommelfingerregel er, at når gulvet begynder at se blegt og trist ud, så trænger det til olie. Olieres trægulvet ikke, vil det udtørre og i værste fald begynde at revne. En af fordelene ved at vælge et olieret trægulv er, at mindre ridser forsvinder ved en ny oliebehandling.

Et trægulv med click-system er nemt at montere og skal ikke limes. Til gengæld kan det let begynde at knirke og lyden af trin på gulvet er meget mere markant, da det som ved fuldlimede gulve, ikke er en tyk samlet flade, men i stedet en tynd træskive oven på et betondæk.

Trægulve med fer og not skal limes med en trælim langs hele brættets længde. Det kræver lidt ekstra arbejde, til gengæld opnår du en langt bedre akustik i rummet og et gulv som bliver liggende hvor det skal.

Et lamelopbygget gulv består typisk af 2 lag. Det øverste lag er et  6 mm eller 4 mm massivt slidlag og det nederste lag er opbygget af lameller. 

Denne gulvtype er 100% formstabilt og yderst velegnet til brug ved gulvvarme, i modsætning til gulve i massiv træ, som ved meget varme og tør luft vil arbejde og danne sprækker.

I og med det kun er gulvets øverste slidlag som er massivt, kan der produceres 3 gange så meget lamelparketgulv i forhold til massive gulve, af den samme mængde træ. Det synes vi, er det rigtige i en tid, hvor vi skal passe på naturen og de ressourcer som er til rådighed. Læs mere om Trægulve og Bæredygtighed her.

Lamelgulve er yderst velegnede til underlag med gulvvarme. Grundet opbygningen med lameller på undersiden og at det er fuldlimet til underlaget, er gulvet 100% formstabilt. Dette gør samtidig selve lægningen nemmere.

Slidlaget eller toplaget, er det øverste lag på et trægulv. Det består af massivt træ, og er typisk 4 eller 6 mm tyk, alt efter gulvets samlede tykkelse. Jo tykkere slidlag, desto flere gange kan gulvet slibes. Ved én afslibning fjernes ca. 0,5 mm. af slidlaget.

FAQ Trægulv

Etablering af trægulv

Vores gulve fås både ubehandlede og færdigbehandlede. Hvis man vælger et ubehandlet gulv, skal det slibes let og afslutningsvis behandles efter eget ønske med lak, olie etc. efter lægningen.

Vores færdigbehandlede gulve er behandlet fra fabrikken med enten Rubio Monocoat olie eller industrilak, der er hærdet under UV-lys. Herved kræves ingen yderligere behandling efter lægningen.

Der vil altid være et spild ved lægning af trægulv. Hvor stort et spild du har, afhænger af rummets størrelse og udformning. Et lille rum med mange vinkler har et større spild end et stort regulært rum. Der vil være fraskærring ved kanter, døre og hjørner. En god tommelfingerregel er, at beregne mellem 7-10% ekstra til spild.

Vi har udarbejdet en lægningsvejledning som beskriver arbejdsgangen. Find den her: Lægningsvejledning til trægulv.

Et trægulv må ikke monteres med det samme! Vi anbefaler, at alle trægulve opbevares i uåbnet emballage i rummet hvor det skal lægges i min. 2-4 dage.

Nej! Da alle vores gulve skal fuldlimes til underlaget, skal der ikke lægges dampspærre. Limen vil fungere som klæber og dampspærre, hvis mere end 90% af gulvet er limet. Det er dog vigtigt, at underlaget ikke overstiger den maksimale fugtighed når lægningen påbegyndes. Se Lægningsvejledningen til trægulv for mere info. 

Behandlinger

Om du skal vælge det ene eller det andet er helt klart en smagssag. Der er fordele og ulemper ved begge behandlingstyper. Et lakeret trægulv kræver stort set ingen vedligeholdelse. Det skal vaskes i sæbe beregnet til lakerede trægulve efter behov, men ikke oftere end 1 gang om ugen. Den lakerede overflade er stærk og forholdsvis modstandsdygtig overfor ridser. Men de ridser der opstår, kan man ikke lige fjerne selv. Det kræver professionel hjælp og udstyr at slibe et lakeret gulv ned og give det ny lak. 

 

Et olieret trægulv kræver jævnligt vedligeholdelse, da det typisk skal olieres 1 gang om året.  Det afhænger dog af, hvor meget slid der er på gulvet og fugtigheden i det rum hvor gulvet ligger. En god tommelfingerregel er, at når gulvet begynder at se blegt og trist ud, så trænger det til olie. Olieres trægulvet ikke vil det udtørre og i værste fald begynde at revne En af fordelene ved at vælge et olieret trægulv er, at mindre ridser forsvinder ved en ny oliebehandling.

Rengøring og vedligeholdelse

Hvis gulvet er behandlet fra fabrikken, skal det ikke efterbehandles. Vedligeholdelsen afhænger af, om gulvet er olieret eller lakeret. 

Har du har et lakeret trægulv rengøres det efter behov med en egnet plejesæbe. Et olieret trægulv rengøres efter behov med en oliesæbe. Vi anbefaler Rubio Monocoat Universal Sæbe. Denne sæbe fjerner grundigt snavs og fedt uden at påvirke træets matte, naturlige udseende.

Et trægulv må maks. vaskes 1 gang om ugen.

Vores voks reparationskit, indeholder alt hvad der skal bruges til små reparationer af både lakerede og olierede trægulve.

Små skrammer og ridser i et olieret trægulve vil som oftes forsvinde næste gang trægulvet får oliebehandling.  Skulle en stav i gulvet blive meget slemt beskadiget kan den i værste fald udskiftes. Til dette kræves dog professionel hjælp. Ved gulve behandlet med Rubio Monocoat, kan mindre ridser eller misfarvninger slibes og olieres med Rubio Monocoat. Her vil efterfølgende ses en mindre forskel i glansen, som dog fortager sig efter gulvvask.

Lakerede gulve kan ikke som sådan repareres, her vil det kræve at gulvet slibes og lakeres på ny.

Fandt du ikke, hvad du søgte efter?

Du er altid velkommen til, at ringe til os på telefon 89 80 03 03. Telefonen er åben alle hverdage mellem 9.00 – 15.00.
Send en mail til urban.hald@gmail.com eller ved hjælp af formularen nedenfor, så vender vi tilbage hurtigst muligt. 

Skriv til os

> Scroll til toppen

Har du et spørgsmål?

Udfyld felterne herunder, så vender vi retur med et svar hurtigst muligt.​